Hej alla! Sedan jag startade den här bloggen har jag jobbat mer och mer med webbutveckling, och samtidigt så har jag lärt mig mer och mer. Att arbeta med en blogg och just WordPress, som den här sidan är skapad i, betyder att jobba mycket med just webbutveckling, och med detta kommer nya kunskaper och nya knep man hela tiden lär sig. Har på senare tid behövt göra mycket med bloggen, och i det här inlägget hade jag tänkt dela med mig utav några tips jag lärt mig inom just webbutveckling, i förhoppning att någon där ute eventuellt hittar det här inlägget och tar del av dessa tips, då de hjälpte mig enormt!

Valet av webbhotell

Ett av de viktigaste första stegen när man startar en hemsida är valet man gör utav webbhotell, då detta kommer spela en väldigt stor roll i ett senare skede, till exempel om du planerar att starta en till sajt i och med ditt nya intresse för just bloggande, mm. Valet av webbhotell är väldigt viktigt, inte bara av det fallet, utan även andra fall som informationsskydd, s.k ”whois”-skydd, SSL installation (SSL är det som gör att din sida går från ”http://” till ”https://” i adressen och får det där gröna låset i adressfältet på Chrome och alla andra webbläsare), mm. SSL brukar i vanliga fall kosta, men nyligen har nya lösningar dykt upp som inte bara automatiserar installationen av SSL, så du aldrig behöver tänka på det längre, utan även gör hela arbetet åt dig helt gratis! Alltså automatiskt och gratis! Kan man begära något mer?

För mig hade bara detta räckt för att välja webbhotell. SSL är en jobbig del för de som inte vill tänka på de tekniska bitarna, och att ha ett webbhotell som gör detta både gratis och automatiskt är underbart. SSL-certifikat brukade tidigare gå på hela 1000kr per år. Så det är ingen bagatell att man nu får det gratis, utan det gör en stor skillnad.

Domänen

Domäner

Köp av domän är också en stor faktor när det kommer till bloggande. Vad vill du att din blogg ska heta? Vill du satsa på något trendigt som många söker på eller vill du satsa på något mer unikt och exklusivt? Att välja domännamn kan vara kul, men även klurigt. Många spenderar dagar på att komma på det perfekta namnet för sin blogg.

När det kommer till domännamn så vill man välja en registrar, dvs en plattform där man kan köpa domänen hos, som inte bara gör processen så smidig som möjligt, utan även så billig som möjligt. Domäner kostar olika hos olika registrarer. Ute på nätet kan du hitta registrarer som kan registrera domäner åt dig för allt mellan 1kr i registreringskostnad (förnyelsekostnad brukar oftast vara detsamma, 119kr/år för .SE domäner) till 119kr. Så allt mellan 1kr till 119kr. Skillnaden är stor. Välj rätt registrar innan du lanserar din blogg! 🙂

Det kan även vara klurigt att köpa domän. En vanlig fråga är ”Hur köper man en domän”. Det finns många artiklar kring detta dock. Läs och bli lite visare innan du börjar, för köpet och uppsättningen av domän är ett väldigt viktigt första steg just för din blogg, gör det rätt innan du börjar!

WordPress!

När hela grunden är lagd så är det dags att börja bygga din hemsida! Hur går man till väga då? Jo, förutsatt att du nu valt ett webbhotell, registrerat en domän så bör du, i min ödmjuka åsikt, använda WordPress! Denna plattform underlättar webbutvecklingen så himla mycket att när du väl börjat använda den så kommer du ha det svårt att gå tillbaka till det du använde tidigare. WordPress underlättar inte bara skötseln av en blogg (Du postar nya inlägg med få knapptryck, ändrar designen med få knapptryck, m.m), utan antalet användare av just denna plattform uppnår miljonsiffran, så om du har problem, eller söker ett visst plugin som gör något du önskar göra med din blogg, så är chansen stor att någon på nätet gjort just detta och nu lagt det ut på nätet för andra att ta del av.

Sedan finns det många forum att bli medlem hos, mm, för att ställa frågor och bli visare. Vid skräddarsydda behov finns det även ”WordPress-utvecklare” man kan anlita hos till exempel Freelancer eller andra frilansartjänster. Dessa utvecklare kan hjälpa dig att utveckla eller lösa problem med bloggen och du kan på så sätt nästan göra vad du vill med din blogg. WordPress sätter inga gränser, använd det!

Slutord

Tänk på dessa tips innan du startar din blogg så kan jag lova dig att du kommer se stora skillnader. Jag önskar all lycka, och om ni har frågor så är ni välkomna att kontakta mig här.

Lycka till!

Kategorier: Webb & IT