Ju äldre vi blir desto stelare och fulla av krämpor blir vi, och detta beror på två avgörande faktorer. Den ena är det fysiska åldrandet som gör att till exempel muskelmassa bryts ner med ungefär en procent per år efter trettiofem, men också eftersom vi rör oss mindre på äldre år. Detta innebär att muskler, leder och cirkulation påverkas och är exakt samma anledning till att yngre människor med stillasittande jobb också får liknande problem. Som tur är kan mycket av detta avhjälpas dels genom att man gör några positiva förändringar i sin livsstil men också genom massage för äldre, för att få bort spänningar i kroppen och i allmänhet uppleva ett högre fysiskt välbefinnande. Själv har jag ofta blivit hjälpt av massage och detta fungerar på ett flertal olika plan som jag här skulle vilja dela med mig av.

Hur förbereder man sig?

Massage för äldre är egentligen inte speciellt annorlunda massage för yngre, men den stora skillnaden är att man brukar fokusera på specifika kroppsdelar som krånglar ju äldre man blir. För min del handlar det framförallt om olika spänningar, och den där stelheten som sätter in om jag varit stilla lite för länge. Ett bra sätt att förbereda sig på är därför att förklara för sin massör exakt var man har de flesta problemen, så att personen i fråga kan koncentrera sig mer där. Det är också viktigt att komma till sin massör ren och fräsch.

Hur går massage till?

Allmän massage innebär att massören med mer eller mindre styrka knådar och trycker på muskelgrupper genom hela kroppen. Vissa partier, som till exempel nacke och axlar, sätesmuskler och vader kan behöva lite extra uppmärksamhet och det kan också vara skönt att få lederna uppvärmda och masserade när man är äldre. För mig är det allra skönast att få fotmassage då jag stått mycket i mitt liv och därför har extra trötta fötter, som blir mycket glada när de blir behandlade.

De psykologiska effekterna

Man bör absolut inte ignorera de enormt stora psykologiska effekterna som massage för äldre innebär. Att ha fysisk kontakt och att få sin kropp behandlad är något som ger en slags ro i själen, och en bra massagebehandling innebär alltid att jag blir på ett bättre och mer avkopplat humör. Trots att jag nuförtiden är pensionerad lider jag som så många andra av vardagsstress och att ge mig själv en timme eller en halvtimme med massören hjälper mig att koppla bort alla problem och få njuta av stillheten och behandlingen i sig.

Varför regelbundet?

Idag så har massage blivit en del av mitt liv och jag kan inte tacka min massör nog för det jag fått av våra sessioner. Det har gjort mig till en gladare och mindre stressad människa och min kropp känns mjukare och mindre spänd. Därför är det oerhört viktigt för mig att få massage regelbundet, och jag ser alltid till att boka en ny tid så fort den första är över. Om du tvekar så vill jag uppmana dig att inte göra det längre- det är ett av de bästa besluten du kan fatta!

Kategorier: Nöje