Få som gått i skolan vet inte om känslan av att behöva tjäna pengar till klassen. Man kanske planerat att åka på en skidresa med klassen, förutsatt att man lyckas bygga en klasskassa som kommer täcka för hela resan åt hela klassen. Utmaningen var inte bara en rolig, spännande, och som sagt utmanande utmaning, utan man ville även lyckas bygga upp klasskassan för att också kunna åka på klassresan och njuta av en härlig klassresa.

Man började alltid med att utnämna en sekreterare för klasskassan. Sekreteraren hade hand om klasskassan och skulle hålla koll på finanserna. Oftast brukade detta göras under skoltid och när alla hade gått hem så låg klasskassan självklart i klassrummet. Läraren hade alltid koll på allt i slutändan.

Därefter skulle man komma på ett sätt att tjäna pengar till klassen. Det var alltid nästan samma sätt man valde att göra det—eftersom sättet oftast fungerade bäst.

  1. Alla skulle ge en liten del av kostnaden för hela resan. Detta gjorde man oftast genom att fråga föräldrar stå för en liten del av resan—oftast var det någon/några hundralappar. När alla lyckades skrapa ihop lite åt klassresan så räknade man hur mycket som var kvar för att resan skulle vara betald. Därefter gick man vidare till det roliga, steg 2.
  2. Nu behövde man komma på ett sätt att stå för resten av kostnaden. Här skulle eleverna på något sätt göra något, sälja något eller komma på ett sätt att tjäna pengar till klassen för att stå för resten av kostnaderna. Oftast valde man att sälja något här—vilket innebar att man skulle knacka dörr under fritid och försöka tjäna så mycket pengar som möjligt åt klasskassan. Som motivation hade man oftast en topp 3 tabell på de som lyckades tjäna mest till klasskassan. Detta gjorde allt lite mer prestigefyllt och folk försökte ta sig in i topp 3 tabellen och göra så mycket som möjligt för att tjäna så mycket pengar som möjligt åt klasskassan.

Ett av de vanligaste sättet man gick till väga för att helt enkelt knacka dörr och sälja en vara. Oftast var detta trisslotter eller lokala skraplotter som många valde att köpa för att hjälpa eleverna finansiera sin klassresa.

Man knackade på dörren:

Vi säljer skraplotter för att försöka tjäna pengar till vår klassresa, vill ni köpa några lotter?

Den snälla grannen köpte alltid en eller två lotter för tio- eller tjugokronor. Därefter gick man vidare. Grannen fick nu något att skrapa och eventuellt kunde även de vinna något, och man tjänade lite pengar till klasskassan.

Ett annat sätt att tjäna pengar var att sälja kakor och polkagrisar.

Nu knackade man på grannskapets dörrar och försökte sälja kakor eller godis. En snäll granne kanske köpte en ask kakor och således hade man tjänat in någon femtiolapp till klasskassan och var på god väg att göra sin bit.

För den ivrige så innebar det en hel dag av dörrknackning, och snart hade man samlat på sig så mycket pengar att klassresan var fullt finansierad och så kunde man åka iväg på den efterlängtade semestern.

Semestern var nästan alltid lika rolig som själva utmaningen till att finansiera den—och hela grejen innebar erfarenhet och minnen för livet åt elever som lärare.

Kategorier: Nöje