Stockholm är fullt av fantastiska restauranger och matställen som inte går av för hackor. Här kan du hitta något för alla smaklökar och behov, vare sig det handlar om italienska ställen, svenska, asiatiska eller från någon annan del av världen. Svenskar har blivit det folk i Norden som går ut mest för att äta, dricka och umgås och den tiden då vi bara satt hemma och ugglade är nu ett minne blott. Och även om priserna kanske inte alltid är de billigaste, hindrar det inte folk från att bidra till fullsatta restauranger i hela staden. Förr var det lätt att få ett bord men idag är det mycket vanligt och också en säkerhet att boka först, i alla fall om man ska gå ut en kväll.

Ju fler vi blir i Stockholm, ju fler restauranger öppnas upp för allmänheten med de allra skojigaste teman, maträtter och drinkar och låt oss inte sticka under stolen med att just italienska restauranger i Stockholm har något av den bästa maten i hela Norden. Dock är Stockholm mer än bara italiensk mat och det finns även gamla och nyöppnade ställen som bara väntar på att bli upptäckta. Turismen växer och stockholmarna förväntar sig mer och mer, vilket leder till riktiga guldgruvor. Här följer en liten lista på 5 grymma och läckra restauranger i den svenska huvudstaden, så vässa pennan och anteckna!

Ristorante Piace

Ristorante Piace

Den lilla italienska krogen Piace som ligger inhyst på Södermalm i Stockholm, är verkligen värt ett besök om du har vägarna förbi. Hela området är Stockholms bohemiska konstkvarter och här svämmas det över av kultur, konst och livsglädje. Piace har funnits sedan ett tag tillbaka och har blivit ett stammis-ställe för såväl lokalbor som turister. Här kan du njuta av en härlig brunch med bacon och äggröra en sen söndagsförmiddag, äta en bagel på stående fot eller ta en vedugnsbakad pizza till lunch. De har även slängt in lite fransk prägel och allt detta till behagliga priser så att du inte ska gå ruinerad därifrån. Stilen är enkel men gemytlig och menyn varierande. Personalen är tillmötesgående och på somrarna kan du välja mellan att sitta inomhus eller ta plats utomhus i den mysiga uteserveringen för att samtidigt kolla in folk.

Ristorante Piace
Ringvägen 110, 116 61 Stockholm
Tel: 08-642 77 80
Hemsida: https://ristorantepiace.com/

Il Conte

Il Conte

I det lite finare stuket på Östermalm, ligger den italienska restaurangen Il Conte men du som befinner dig vid Globen kan även passa på att smaka av deras pizzor där. Man har även en restaurang i Hammarby Sjöstad. På Östermalm ligger den på Grevgatan mitt i smeten och nära till allehanda butiker och shoppingområden. Inredningen är i elegant atmosfär och under den varma årstiden kan du även avnjuta din lunch eller middag vid ett av de små borden ute på gatan. Il Conte är känd för sina godo vedugnspizzor men har också en härlig meny med allt av Italiens läckerheter samt goda viner som läskar. Vad sägs om grillade scampi med rostade grönsaker eller lammracks med paprika cremé? Il Conte är en av de italienska restaurangerna som har flest år på nacken i Stockholm och det säger en hel del om kvalitén.

Il Conte Sjöstaden
Jan Inghes Torg 6, 120 71 Stockholm
Tel: 08-640 33 10
Hemsida: https://ilcontesjostaden.se/
Il Conte Globen
Arenavägen 33, 121 77 Johanneshov
Tel: 08-39 02 40

Hemsida: http://ilcontegloben.se/

Lo Scudetto

Lo Scudetto

Låt oss stanna kvar i Östermalm för ett tag och bege oss in på Lo Scudetto på Styrmansgatan. Inredningen är typisk italiensk och det är värt att spana in alla glasflaskor i taket som öppnats genom åren samt de vackra sofforna med de mönstrade ryggstöden. Lo Scudetto har varit en klassiker om man vill äta italienskt i Stockholm sedan över ett decennium och både pastan och pizzorna tillverkas för hand med en stor dos kärlek. Genom att ha italiensk personal som vet hur man äter i sitt hemland, så kan du vara säker på att få det du begär. Äkta italiensk mat och vin, priserna är inte låga men maten är väl värd varenda krona. Lo Scudetto låg tidigare på Åsögatan men flyttade in till Östermalm där den tidigare äldsta pizzerian i staden låg.

Lo Scudetto
Styrmansgatan 57, 114 60 Stockholm

Fotografiska

Fotografiska

Om du har tänkt dig att göra ett besök till det välrenommerade Fotografiska museet i Stora Tullhuset vid Stadshushamnen, så bör du passa på att gå upp till restaurangen som leds av ingen mindre än stjärnkocken Paul Svensson som ofta syns till i tv. Restaurangen som har blivit Gulddrakebelönad, fokuserar på både grönt och ekologiskt ända ut i fingerspetsarna, även om du också kan välja animaliskt protein om du skulle vilja. Här kan du äta organiskt och närodlat och låta maten tysta mun. Underbart gott, visserligen lite dyrt men ett måste åtminstone en gång i Stockholm. På helgerna serveras också en underbar brunch och om vi ska värdesätta något mer så belönas du med an fantastisk utsikt över Djurgårdsfjärden och Skeppsholmen.

I väntan på ditt bord kan du sätta dig i baren med samma ekologiska tänk och bli serverad av Paul himself eller Andres Basile. På dagen är baren ett café där du kan äta eko-bakelser och dricka egenrostat kaffe. Det är lätt att bli besatt av denna underbara restaurang som bjuder lika mycket på fin interiör som god mat.

Fotografiska
Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm

Campfire

Campfire

Vi svenskar tycker om natur och mysig prägel, även i restaurangerna. Om du skulle vilja känna dig som om du befann dig i en lyxig fjällstuga mitt i Stockholm, ska du bege dig till Campfire som ligger på Norrmalm i Scandic Hotells bottenplan vid Brunkebergs torg. Mitt i restaurangen brinner en stor lägereld och är perfekt en kall vinterdag när man vill värma sig och mysa lite med nära och kära. Detta är en blandning av urbanitet och vildmarksliv i modern tappning och här serveras både comfort food och goda cocktails för den som vill ta sig en aptitretare eller avsluta middagen med lite lyx. Varför inte prova på ”Klara Västra Kyrkogata” eller ”Sveavägen” som drinkexempel. Inredningen genomsyras av både trä, läder och stora växter för att inge en verklig friluftskänsla samt en massa vedträn som ligger uppstaplade på rad. Här kan du grilla marschmallows, prata med turister och stockholmare och utbyta historier över en härligt god hamburgare eller speciellt gjorda nachos. Välkommen in i värmen!

Campfire
Brunkebergstorg 9, 111 51 Stockholm

Kategorier: Mat & Kost